Dům se skleněnou stodolou

Středočeský kraj / 2020

Dům je na pozemku umístěn souběžně s vrstevnicí, stejně jako řada domů z původní okolní zástavby. Podélná dispozice je díky “skleněné stodole“ rozdělena do dvou hlavních hmot a to obytného “bílého domu“ a “černého domu“ se zázemím.

Situace pozemku a vhodné umístění dlouhého lineárního objektu maximalizuje výhledy do otevřené kopcovité krajiny, na druhou stranu ale snižuje míru prosvětlení interiéru.

“Skleněná stodola“ odděluje dvě plné hmoty, vytváří krytou terasu a díky ní se sluneční paprsky dostávají dovnitř dispozice. Hlavní obytný prostor získává na atmosféře a je ještě více propojen s exteriérem jak v létě, tak i v chladnějších měsících.

“Bílý dům“ navazuje na krytou terasu otevřeným krovem sedlové střechy, pod kterou je obytný prostor s jídelnou a kuchyní. Za ní následují u vstupu hala a wc, na druhé straně pak chodba, koupelna, ložnice dětí a zázemí rodičů. To je koncipováno jako dva samostatné pokoje s individuálními přístupy do koupelny. Dělení místností je řešeno pomocí vestavěného nábytku.

“Černý dům“ je tvořen pracovnou, která může sloužit i k ubytování hostů a lázeňskou částí se saunou, která navazuje na exteriérové koupací jezírko. Dále je zde také samostatně přístupná dílna.

Celý program domu je obsažen ve spodním patře s otevřeným krovem. Pouze technická místnost nad koupelnou a zvýšené patro v dílně nad saunou využívají převýšený prostor. Dům je tak v celé ploše přístupný z jedné úrovně. Po obou stranách domu je zápraží, propojující dům s terénem. Na severu je rozšířené o terasu na volném prostranství, na jihu pak řeší výškový rozdíl u vstupu do domu.

Kryté stání je umístěno v jihovýchodní části s novým vjezdem na pozemek.