Selected projects

Garden villa

On a flat site, enclosed by a public path from two sides, stands a rectangular house.

A house enclosed to itself yet open to the greenery. A house with a lot of views out but not so many in. A house in a garden and a garden in a house. A house with a pool which is not inside yet not completely outside.

A house with a tree in the middle and everything else around it: the common area for cooking and talking, dining at a huge table with any number of guests and sitting by the fire with a garden view. The private part with a bedroom and bathroom as well as a lot of books and direct entrance to the pool and secluded study. The roofed terrace for summer barbecue and chill, which can be followed by another swimming intermezzo.

The wine bar and technologies are hidden underground and the guest room is situated directly on the flat roof. Going in and out again is easy and the garden provides a lot of space for both fun and growing herbs. There is a small workshop on its other side.

The whole building is covered with a light plaster of sprayed concrete, smooth on the ground floor and rough from the ceiling up, which continues in the interior. The ceiling is supported by steel columns, the roof is covered by wild vegetation, the windows and doors have wooden frames.

The interior is filled with light and offers views from one part to another – which can, however, be blocked by curtains when needed. The whole space is connected by a wooden floor and warm tones of timber, complemented by a minimalistic colour scheme.

On a flat site, enclosed by a public path from two sides, stands the Garden Villa.

Summer house

The family residence stands literally on a green field, near a clump of trees, in a pleasant countryside of central Bohemia. The house accommodates three generations of one family. A grandfather, a grandmother, a father, a mother and their two boys – there’s enough space for all of them to spend a summer and a lot of weekends together.

The house consists of several smaller, connected volumes, each of which serves a different purpose. The whole family meets in the central part of the house – there is a living room with a fireplace, a dining room and a kitchen. This area is the true heart of the house, with large sliding windows opening to a garden.

Each generation has its own privacy. The grandparents use their own ‘house’ with a living area, a bedroom and sanitary facilities. The parents have a spacious bedroom, a bathroom and study, which serves as a guest room when needed. The boys have their kingdom in a room on the second floor, from which they have an excellent view of the surroundings.

These residential parts of the house are supplemented with an entrance area with facilities, a shed with a workshop and a roofed parking spot.

The building is connected to a south terrace with a high pillar in its corner. The pillar supports a vegetation-covered pergola, there is also a garden shower and a small wind turbine rotating on its tip. The whole house is surrounded by a large garden with trees, fruits, vegetables and herbs, ready to be used in the kitchen.

It's summer, the sun is shining, everything is peaceful and quiet...

Done

Our smallest project ever is finally DONE, www.tinyhousedone.com. A tiny, modest, nature-friendly and cozy house, that you can built by your own. It was a long journey, since we met with Lukas @otevrel0 and together developed the idea of a product called tinyhouse DONE. In collaboration with Petr Porta and all the guys from @devotofurniture we made our dream come true. And if you want, you can have yours too.

So... After one and a half year, we are finally at the beginning :)

The lodge at pheasantry

House over the backyard

A home for a young couple and their two little girls was built in one of the Prague urban areas where family houses blend with high-rise blocks of flats as well as wild greenery. In the middle of this varied composition and on a very narrow site, we have designed a house which communicates with its surroundings and uses its benefits. The building is divided into two volumes – a family house and a tiny study over the (back)yard.

The house has a white wooden facade and a saddle roof. A simple side with a front door is oriented to the road. The remaining ones open with square windows in three different sizes, so that each room inside receives enough light. The largest ones are made of fixed glass panels, the middle ones are openable and the smallest squares bring light onto the platforms in the open attic.

The study has its own facilities and can serve as an individual guest room. It is connected to the house by a covered path with a plank wall which includes a large sliding door. The walk from the dwelling to the study and back can give its inhabitants a new perspective, making the study a very calm and valuable working space.

The sliding door, when open, lets the garden flow around the house. If desired, the door can be closed to create a more intimate setting. The two volumes of the house stay visually connected through large glass partitions. As a result, the yard becomes a natural part of the house.

House over the backyard, backyard through the house...

Flat at Žižkov

The flat at Žižkov is located in a house from the 1930s. The client approached us with a wish to adjust the flat to fulfil the needs of a married couple. The concept of our design was a vision of a connected space full of light. In the entrance hall, there are doors leading to a small dressing room, toilet and a separate bedroom – or alternatively a study; but most importantly, to a core of the new disposition – an open kitchen with a dining table. It’s defined by a kitchen desk on one side and a large bookshelf on the other. The bookshelf separates (but also connects) the main living area and an adjacent relax zone and a tiny bedroom. The bathroom consists of two separate rooms. The first is generously lit through a large window, the other serves as a spacious shower. The concept vision is further reflected on the fittings and surfaces - the built-in furniture is made of bleached birch plywood desks with a subtle rimdetail; the materials include pastel blue and green tiling, light grey cast floors or a bright orange upholstery. This setting is complemented by distinctive solitaire furniture pieces, decorations and plants. 

Kafe Francin

Thanks to Kafe Francin, a cafe situated just across a tram stop on Strossmayerovo náměstí, the people waiting for a tram have a reason to postpone their departure. A neon sign on each of two large windows leaves no one in doubt about what’s happening inside. We bake and roast, you can read as they shine in day and night. The merge of these two activities is the main characteristics of the unusual place.

Whoever is allured inside comes into the main space of the café with a white metal bar counter, a long softly upholstered bench and shelves full of coffee and bread, which might be still warm. This space is connected to two smaller rooms. In the first of them, there are stairs downstairs (where you would find a kitchen and toilets) and more seating and tables, but most importantly – a glass wall leading to the roastery. If you’re lucky, you can watch how green beans become a finished coffee product right under the owner’s hands. The last room has more of a club mood with a sofa and armchairs tempting you to spend there a whole afternoon without caring about the running time and leaving trams.

All of the three spaces are connected by oak flooring and black stained plywoodwall coating. The same material is used for furniture, complemented by colourful accents of various coffee appliances, books and long-playing records. Black pendant lights with glass shades define the position of tables in the front part of the café. In the back, there are small metal lamps scattered on the walls providing more intimate lighting. The whole space has a warm feeling, given by a not-painted smooth plaster, which has an imprint of the round café logo near the entrance.

Kafe Francin is a place where you can have a flat white and order a Viennese coffee for your auntie. 

Theatre Pod Palmovkou

Palmovka survived! Palmovka pulses…

After a big flooding in 2002, the theatre was affected by a second flooding in 2012. Even though the small Rokytka river did not cause as much damage as Vltava ten years earlier, the theatre had to be renovated all over again. The restoration of the technologies situated in the basement took more than two years. However, Palmovka has lived through all this and decided to refurbish the entrance spaces of the theatre including a box office, a café and a new façade.

The building has a long theatre tradition. Hence, the new façade refers to the times before the year 1992 and is unified with the appearance of the upper storeys, forming a unite piece – the theatre building. The entrance floor has now a very clear and distinct look. It is defined by a light façade, clear windows of the café, an open entrance portal with a staircase, and a metal sunshade. These black and white elements are balanced by an undulating plaster profile, geometric patterns of an entrance door grill and a natural structure of a travertine plinth. The same colour scheme is used in the interior of the café and the box-office.

The clear form is apparent even in the graphics, dramaturgy, and mostly in the overall expression of the theatre……… PP!

Axonometry

Site situation

Floor plan 1st floor

Sections

West-view